Vredenoord Schaarsbergen

Achter de Dorpskerk, een Waterschapskerk uit de tweede helft van de 19e eeuw en omgeven door de bossen van Schaarsbergen ligt de begraafplaats Vredenoord. De eerste begrafenis op deze begraafplaats vond plaats op16 april 1873

 

9 jaar later werd hier begraven mr W.G. Baron Brantsen, de heer van Zijpendaal, die betrokken was bij de ontginning van Schaarsbergen. Hij was het die de grond beschikbaar stelde voor de bouw van de Kerk en voor de aanleg van de begraafplaats. In de vorige eeuw is de begraafplaats tweemaal uitgebreid, afdeling IV 16 mei 1967 en op afdeling V vond de eerste begrafenis plaats op 6 april. In 1949 kregen de zusters Diaconessen een eigen stuk grond op de begraafplaats waar Diaconessen werden (worden) begraven.

Graf in de sneeuw
Grafheuvel Baron Brandsen

Enkele jaren geleden werd afdeling VI geopend. Op deze afdeling kunnen nu ook urnen worden begraven en is er een speciaal gedeelte voor kindergraven.

Je komt het maar zelden tegen: de kruising tussen een grafheuvel en een grafkelder. Het is alsof een antieke en klassieke begrafeniscultuur zich in Schaarsbergen gevonden hebben. Het gaat om het graf van W.G. Baron Brandsen. Dit graf is inmiddels een rijksmonument.Naast deze grafheuvel bevindt zich een tweede rijksmonument, het keldergraf van de familie Braat.

Aan het begin van deze eeuw is aan de noordzijde van de begraafplaats, naast het baarhuisje, het volledig gerestaureerde hek bij de oorspronkelijke ingang van de begraafplaats opnieuw geplaatst.

Sinds de opening van de begraafplaats vonden bijna 1800 mensen hun laatste rustplaats op de begraafplaats Vredenoord.

Poort
Dit monument wordt aan drie zijden begroeid door rododendronstruiken, slechts de ingang is daardoor nog zichtbaar.

Recht tot begraven en/of aankoop van een graf hebben:

  • Alle inwoners van Schaarsbergen (Postcode 6816)
  • Alle leden van de Protestantse Gemeente Schaarsbergen
  • Zij (niet woonachtig te Schaarsbergen) die een sterke band met Schaarsbergen hebben en daar minmaal 10 jaar hebben gewoond.