Previous slide
Next slide

18 Juni – Ds. Jan-Derk de Bruin

We kijken naar voetbalwedstrijden van de meest favoriete club, ademloos worden de rondjes van Max Verstappen gevolgd bij de Formule 1. Hardlopers bekijken de Marathon van Rotterdam, een wielrenner is niet voor de buis weg te slaan tijdens Tour de France.

Het is prachtig hoe we ons kunnen vergapen aan de competities die er zoal zijn. Los van de ontspanning en het vermaak komt het tegemoet aan ons diepe verlangen antwoord te vinden op vragen als; wie is de grootste?, wie is de snelste?, wie is de beste?, wie is de mooiste?, wie heeft het beste verhaal?. Het zit ons blijkbaar in de genen. Een tweede plaats op het podium staat gelijk aan verliezen, daarom kijken we eindeloos op naar succesvolle mensen. Het zijn geen vragen die we gewend zijn om in de kerk te stellen, terwijl de neiging van ons mensen ook de eerste
discipelen niet vreemd is. Militairen lopen mee in dezelfde cadans: de oorlog moet gewonnen worden. Hoewel onze neiging een ingeburgerde wijze lijkt die ons handelen en spreken bepaald, is die vreemd aan de lijn die ik in de bijbelverhalen herken.

In deze verhalen zie ik andere lijnen opduiken. We komen bijvoorbeeld ineens die ene mens tegen, die met andere ogen keek en andere vragen stelde. Deze mens was helemaal niet gericht op een podiumplaats. Hij probeerde geen record te vestigen of het maximale eruit te halen. Hij probeerde met hartstocht mens te zijn voor andere mensen, medemens ten voeten uit. Iemand die goed was voor mensen die ziek waren. Die vriendelijk was voor mensen aan de rand van de samenleving. Deze mens heeft in en met al die andere bijbel-verhalen een opvallend oog voor het kleine en kwetsbare, Hij ziet het kind en stelt deze centraal. Even leek het erop dat hij toch op het podium terecht zou komen. Maar even later eindigde hij als verliezer… althans in de ogen van de menigte. Op basis van de beide lezingen vragen we onszelf af met welke ogen wij kijken, met welke vragen we ons bezig houden en wat deze verhalen ons te vertellen hebben?

Lezingen:
Psalm 8
Marcus 9:30-37.


Ouderling van dienst: Riekje Groothedde
Lector: Jeske Alblas
Organist: Michiel Vanhoecke

1e Collecte:
voor de diaconie over te maken op: NL51RABO0303918276 tnv Diaconie

2e Collecte:
voor de kerk en het onderhoud etc: NL91RABO0303919981 tnv P.G. Schaarsbergen

Dorpskerk schaarsbergen

Vul uw gegevens hieronder in.