Previous slide
Next slide

Begraafplaats

Achter de Dorpskerk, een Waterschapskerk uit de tweede helft van de 19e eeuw en omgeven door de bossen van Schaarsbergen ligt de begraafplaats Vredenoord. De eerste begrafenis op deze begraafplaats vond plaats op 16 april 1873

26 jaar later, in 1899 werd hier begraven mr W.G. Baron Brantsen, de heer van Zijpendaal, die betrokken was bij de ontginning van Schaarsbergen. Hij was het die de grond beschikbaar stelde voor de bouw van de Kerk en voor de aanleg van de begraafplaats. In de vorige eeuw is de begraafplaats tweemaal uitgebreid, afdeling IV 16 mei 1967 en op afdeling V vond de eerste begrafenis plaats op 6 april. In 1949 kregen de zusters Diaconessen een eigen stuk grond op de begraafplaats waar Diaconessen werden (worden) begraven.

Enkele jaren geleden werd afdeling VI geopend. Op deze afdeling kunnen nu ook urnen worden begraven en is er een speciaal gedeelte voor kindergraven.

 

Je komt het maar zelden tegen: de kruising tussen een grafheuvel en een grafkelder. Het is alsof een antieke en klassieke begrafeniscultuur zich in Schaarsbergen gevonden hebben. Het gaat om het graf van W.G. Baron Brandsen. Dit graf is inmiddels een rijksmonument.Naast deze grafheuvel bevindt zich een tweede rijksmonument, het keldergraf van de familie Braat. Aan het begin van deze eeuw is aan de noordzijde van de begraafplaats, naast het baarhuisje, het volledig gerestaureerde hek bij de oorspronkelijke ingang van de begraafplaats opnieuw geplaatst.

 

Sinds de opening van de begraafplaats vonden bijna 1800 mensen hun laatste rustplaats op de begraafplaats Vredenoord.

Recht tot begraven en/of aankoop van een graf hebben:

Alle inwoners van Schaarsbergen (Postcode 6816)
Alle leden van de Protestantse Gemeente Schaarsbergen
Zij (niet woonachtig te Schaarsbergen) die een sterke band met Schaarsbergen hebben en daar minimaal 10 jaar hebben gewoond.

 

Contact

Dorpskerk schaarsbergen

Vul uw gegevens hieronder in.