Kerkdienst voor dummies

Over Ons 9 Kerkdienst voor dummies

Wat gebeurt er in een kerkdienst, en waarom eigenlijk? Hieronder vind je meer informatie over alle onderdelen van een kerkdienst.

 

Inleidend orgelspel Voordat de kerkdienst echt begint, wordt het orgel bespeeld door één van onze organisten.
Binnenkomen van de kerkenraad De kerkenraad bestaat uit predikant, ouderlingen en diakenen. Zij proberen de gemeente te besturen en te leiden. Voorafgaand aan de dienst komen zij samen en komen met de dominee de kerk binnen.
Welkom en aansteken van de kaarsen De ouderling van dienst heet iedereen welkom en steekt de kaarsen aan met het licht van de paaskaars.
Votum en groet De voorganger vraagt in het korte gebed om de zegen van God, daarna spreekt hij in de naam van God de groet uit.
Openingslied Vaak wordt hier de psalm van de zondag gezongen.
Kyrie en Gloria In het kyriegebed benoemen we het leed van de wereld, en vragen God om ontferming. Dit gebed wordt afgesloten met een gezongen Gloria.
Gebed voor opening van de Bijbel Voordat de Bijbel wordt gelezen bidden we om begrip en inspiratie.
Schriftlezing(en) De lector leest een gedeelte uit de Bijbel. De teksten zijn elke zondag afwisselend en worden gekozen op basis van een landelijk leesrooster.
Preek Tijdens de preek wordt het gelezen gedeelte uit de Bijbel uitgelegd, en wordt besproken hoe deze tekst ons in de huidige tijd kan inspireren.
Muziek Het orgel of de vleugel is te horen
Mededelingen De ouderling van dienst vertelt wat de doelen van de collecte zijn, naar wie de bloemen deze week gaan en kondigt andere activiteiten aan.
Collecte Elke week wordt er gecollecteerd voor een goed doel. Daarnaast wordt er geld opgehaald voor de vaste lasten van de kerk.
Dankgebed, voorbeden, stil gebed en het onze vader Na het dankgebed wordt er gebeden voor de nood van de wereld, dichtbij of ver weg. In het stil gebed bid elke bezoeker in stilte wat hem of haar bezig houdt. Er wordt gezamelijk het ‘onze vader’ gesproken als slot van dit gebed.
Zegen Elke dienst eindigt met het uitspreken van de zegen.

 

Bij de liturgie horen ook de liturgische kleuren. Elke zondag is onderdeel van een jaarlijkse cyclus, zoals te zien in de afbeelding hiernaast. De kleuren wit, paars, rood en groen wisselen met de tijd van het kerkelijk jaar. Wit is de feestkleur, en wordt gebruikt op het Kerstfeest en Pasen en de weken daarna. De weken voorafgaand aan die feesten (Advent, vier weken voor Kerst; en de zes weken voor Pasen, de veertigdagentijd) zijn van ouds perioden van inkeer, bezinning en vasten. Daar past het ingetogen paars bij. De kleur van Pinksteren is vurig rood, en duidt op de Geest die iedereen in vuur en vlam zet. Van Pinksteren tot Advent is de kleur groen, het groen van de hoop die leven doet. Deze kleuren zijn te zien op de antependia (de afhangende kleden op de liturgische tafel) en soms ook op de stola die de voorganger over de toga draagt.